Deze retraiteweek is een unieke combinatie van paardencoaching en haptotherapie. Als je stoeit met de regie over je leven, de verbinding met jezelf en/of anderen, als je zoekt naar meer balans in voelen, denken en doen, dan is deze week voor jou.

september 2023


Samen met haptotherapeute Nienke Steenhuisen hebben we een veelzijdig programma ontwikkeld, waarin persoonlijke groei en ontspanning hand in hand gaan, op een mooie locatie in Zuid-Frankrijk. 

« Het lichaam liegt nooit. » Een gouden regel in de haptotherapie, waar gewerkt wordt met bewustwording van houding en beweging, voelen en denken… maar ook bij paardencoaching!

Paarden zijn meesters in het lezen van onze lichaamstaal en emoties. Hun reacties laten ons haarfijn zien wat we meer mogen doorvoelen, waarin we vrijer, opener of sterker kunnen worden. In het vredige samenzijn met de paarden en in de eenvoudige maar efficiënte oefeningen (naast het paard, op de grond) krijg je meer inzicht in jezelf door hun oordeel-loze feedback.

Deze week is ook geschikt voor mensen die helemaal geen ervaring hebben met paarden, paardencoaching, haptotherapie of yoga.

Een week voor jezelf. In alle rust ontspannen in het prachtige heuvellandschap aan de voet van de Pyreneeën. Maar tegelijk een reis naar binnen, je verbinden met je ware zelf en je balans hervinden. Een ervaring die je leven kan veranderen.


De begeleiding ligt bij Nynke Groenewegen en Nienke Steenhuisen maar ook Hans Huijzer verzorgt enkele onderdelen. Tijdens deze retraite bundelen we onze deskundigheid tot een rijke mix van onderdelen:

 • haptotherapie
 • paardencoaching
 • yoga en het chakra-model
 • haptonomische massage
 • focusing
 • mindfulness
 • systemisch werk (familie-opstellingen)
 • wandelingen met de paarden, natuurbeleving

Je krijgt meer inzicht in je onbewuste (oude, vastzittende, beperkende) patronen en creëert de mogelijkheid om te veranderen en te groeien in je unieke persoonlijke proces. Zodat je meer vanuit vrijheid, je eigen kracht en plezier gaat leven.


« Ik heb een heerlijke week gehad. Voor mij de perfecte combi van verdieping en ontspanning. Fijne mix van verschillende werkvormen op een schitterende locatie. Voelde veilig en warm aan waardoor samen lachen en huilen hand in hand konden gaan. Bedankt voor deze mooie ervaring! » — Paula v.d.B.

« Een bijzondere week in Zuid-Frankrijk. Heerlijk om elke ochtend te starten met yoga. Nynke heeft me geraakt en geïnspireerd met haar kennis en ervaring rondom chakra’s en de vertaling naar het dagelijkse leven. De week was een mooie kans om samen te ontwikkelen. De paarden, de andere deelnemers aan de week, de heerlijke maaltijden, de ruimte in de middagen en de prachtige omgeving hebben allemaal bijgedragen aan een verdieping van de inzichten over mezelf. Dankjewel voor het warme welkom. Ik kom zeker terug. » — Melanie v.H.


Programma

We beginnen de dag met yoga, daarna ontbijten we. In de ochtend doen we een groepssessie, deels met de paarden. De middagen staan open voor waar behoefte aan is. Een individuele sessie haptotherapie of -massage, een coaching gesprek, wandelcoaching met of zonder paard, of vrije besteding: uitstapjes of wandelingen in de prachtige omgeving, luieren op mooie stekjes op ons terrein, … In de avond is er in afstemming een ontspannend programma: een meditatie, spel of creatieve opdracht.

Alle activiteiten zijn facultatief, nergens een moeten. Omdat de groep klein blijft kunnen we de week heel persoonlijk invullen en afstemmen op ieders behoefte. Ontspanning, diepgang en genieten staan voorop – en lekker eten! De maaltijden zijn vegetarisch en altijd met lokale en/of biologische producten bereid, zo mogelijk uit onze biologische groentetuin. Je verblijft in een comfortabele kamer in onze boerderij of gite.

De week vindt plaats bij Nynkéqui, Gîte Micalon, in de Gers. Het is een rustige en landelijke plek die uitnodigt tot ontspannen en loslaten. Meer info en foto’s op de website van de gîte. Onderaan deze pagina vind je de adresgegevens en een kaart.

Voor wie, waarvoor? 

Voor iedere volwassene met behoefte aan

 • ontstressen en (weer) innerlijke rust ervaren
 • meer bewustzijn van je lichaam, je gevoelens, jeZelf
 • vanuit een beter contact met jezelf en je gevoelens goed voor jezelf zorgen (grenzen stellen, nee zeggen zonder schuldgevoel)
 • zelfacceptatie, je kwetsbaarheden accepteren, nu echt meer je hart durven openen
 • een moeilijke keuze maken, uit een dilemma komen
 • meer balans ervaren tussen hoofd en lichaam
 • meer vertrouwen in je eigen intuïtie, inzichten in je dagelijks leven integreren en hierdoor meer regie krijgen

Praktische info

Plaats: Gîte Micalon, 32220 Gaujac (Gers), Frankrijk

Data: september 2023. Aankomst zaterdag, programma van zondag t/m vrijdag, vertrek zaterdag.

Tarief€ 1027 per persoon voor verblijf in een gedeelde kamer. € 1177 voor een eenpersoonskamer. Inbegrepen in de prijs: 7 overnachtingen op basis van volpension (incl. dranken en tussendoortjes), het hierboven beschreven programma, 1 privé-sessie paardencoaching, 1 individuele sessie hapto/focusing/EFT, de transfers van & naar het vliegveld in Toulouse.

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6.

Veelgestelde vragen

Ik ben een beetje bang voor paarden, kan ik toch meedoen? – Ja! Want we werken met veiligheidsinstructies, onder begeleiding en in je eigen tempo. Het is zelfs een mooie gelegenheid om ook om te leren omgaan met andere angsten in je leven.

Ik vind het spannend om alleen te vliegen. Is het mogelijk om samen te reizen? – We halen deelnemers op van het vliegveld in Toulouse, liefst allemaal tegelijk. In de regel nemen deelnemers dus dezelfde vlucht en treffen ze elkaar op Schiphol.

Hoe is de plek bereikbaar? – Met de auto is het ca. 1200 km vanaf Utrecht. We zitten op 60 km van Toulouse, de dichtstbijzijnde luchthaven. Met het vliegtuig kan je rechtstreeks naar Toulouse met KLM-AirFrance (vanaf Amsterdam), Brussels Airlines (vanaf Brussel) of Ryanair (vanaf Charleroi). Met de trein via Parijs naar Toulouse is ook mogelijk. In Toulouse word je opgehaald.

De betalings- en annuleringsvoorwaarden? – Flexibel en gematigd. Zie pagina 2 van het aanmeldingsformulier.


« Ben nu een week thuis en ik voel me bewuster, krachtiger en behoorlijk energiek. Dat was voor de paardencoaching week heel anders. Wat goed dat ik deze keuze, hetzij heel onderbewust, heb gemaakt. Dank aan iedereen. Het programma was rijkelijk gevuld met genoeg inbreng en toch voldoende privacy. Nergens een moeten. Het eten was heerlijk met veel aandacht ook voor mijn diabetes. De hele week is een dierbare herinnering waar ik warm van word en waarvan ik hoop dat Nynke en Hans dit nog lang samen mogen doen. Chapeau! « 
— Mary M.

« I absolutely loved the horse coaching with Nynke! I have zero experience with horses and was a bit anxious at first to come close to them without a fence between us. But the grounding and calming exercises Nynke learned us, helped me a lot in recognising my own feelings, accepting them and connecting with the horses in a pure and open way. Being present with myself enabled me to be present with the horses and the contact between us became very natural, soft and warm. This grounded awareness, so beautifully felt in the contact with the horses, is something I will take with me in my everyday life. »
— Marijke N.


« Ja, dat spreekt me aan. Is er nog een boomstronk vrij? »

Une réflexion sur “Retraite paardencoaching & haptotherapie

 1. Diepgang, verbinding, kracht, plezier, liefde, emotie, warmte, inzicht, gezelligheid, oprechtheid, creativiteit, vrijheid, vrede, rust. Zomaar wat woorden die in me opkomen als ik terugdenk aan de retraite paardencoaching en haptotherapie. Wat een goede keuze is het geweest om aan deze week deel te nemen. Elke ochtend werd ik wakker in de gezellige en huiselijke gîte, wetende dat er die dag wéér een geweldig programma voor ons klaarstond en ik me mocht omringen met een fijne groep mensen. De retraite betekende een week lang elke ochtend naar buiten stappen om te genieten van het uitzicht over het heuvelachtige landschap, de eerste warmte van de zon al voelbaar. Nynke, Nienke en Hans toonden zich liefdevolle, betrokken en kundige begeleiders met aandacht voor ieders individuele proces. Zeker, het was een week van confrontatie en emotie, van naar binnen keren om een blik te werpen op mijn eigen wezen maar wat een inzicht en bevrijding heeft dat gebracht! Het programma is veelzijdig en de opbouw rondom het chackra-systeem en de thema’s die daaraan linken maakt dat iedere dag bijzonder is en alle puzzelstukjes op wonderbaarlijke manier samenkomen en een plekje krijgen. Alles mag er zijn, alles is goed. Een prachtige reis die ik iedereen kan aanraden en toewens!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.