Als paardencoach begeleid ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, het paard/de pony is hierbij co-trainer. Een paard heeft dit vermogen omdat hij zowel prooidier is als sociaal kuddedier.

Hij scant constant zijn omgeving op mogelijk gevaar en voelt daardoor haarfijn aan wat zich afspeelt in kuddegenoten en andere “omstanders.” Ook als de omstander een mens is die zich wellicht niet bewust is van zijn stressniveau, zijn overtuigingen, gedachten of emoties op dat moment. Het paard reageert hierop, en de paardencoach gebruikt dit principe voor bewustwording en persoonlijke groei van de client. 

Alle activiteiten vinden plaats naast het paard, niet erop. Mensen die geen ervaring met paarden hebben vinden het bijzonder om te ondervinden hoe de paarden op hun aanwezigheid reageren, en wat dat contact in hen kan losmaken. Om te weten wat paardencoaching is moet je het gewoon een keer ervaren.

Paarden leven in het moment, zijn daarin geheel oordeelloos en gebruiken alle input van buitenaf, ook hun eigen emoties, als informatie. Wat vraagt deze situatie van me? In feite doen wij in een coachsessie hetzelfde.

We kijken naar wat er zich in het hier en nu aandient in relatie tot jouw coachvraag. In de interactie met het paard krijg je inzicht in je denken en handelen en kunnen gevoelens en emoties aan de oppervlakte komen. Door daarop met mij te reflecteren, oplossingen te bedenken en met nieuw gedrag te experimenteren kan je in jezelf antwoorden vinden op je coachvraag.

  • Dierenwelzijn gaat bij ons voor alles. Onze ijslanders leven altijd in kuddeverband, buiten op een paddock-paradijs met royale weidegang.
  • Coachpaarden zijn niet getraind voor dit werk, het is hun natuurlijke gedrag waar we gebruik van maken. Ze zijn wel getraind om veilig te zijn in de omgang.
  • Ervaring met paarden is niet nodig, maar zorg voor stevig, dicht schoeisel en kleding die bestand is tegen paardenknuffels.