Mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. Vanaf mijn 26e heb ik in Portugal met Nederlandse probleemjongeren gewerkt. Daar ben ik op zoek gegaan naar een manier om hen te helpen door middel van het werken met paarden. Na het lezen van een van de boeken van Linda Kohanov wist ik het zeker: Hier wil ik meer van weten!


In eerste instantie is Maaike naar een driedaagse workshop in Engeland van Leigh Shambo geweest. Hier ging er een wereld voor haar open en is ze op zoek gegaan naar een opleiding om zich te certificeren in ervaringsgericht leren met paarden. In 2009 heeft Maaike in Amerika de HEAL Facilitator Training gevolgd. Hierna heeft zij zich verdiept in traumaverwerking met paarden en heeft ze een cursus familie opstellingen gevolgd. Tevens is Maaike opgeleid in bio- en neurofeedback therapie.
NHL Hogeschool Leeuwarden is in september 2014 gestart met de post-hbo opleiding Paard en Hulpverlening. Maaike verzorgt een van de keuzemodules van deze opleiding.

Sinds 2009 werkt Maaike als paardencoach: eerst bij Howdoyoudo in Portugal, daarna onder de naam Puur met Paarden in Nederhorst den Berg en Heerhugowaard. Nu woont ze op een boerderij in Dalfsen, met de paarden en coachingpraktijk aan huis.