Tijdens mijn opleiding tot spiritueel/energetisch therapeut (2003-2005) groeide bij mij het besef dat mijn paarden niet alleen feilloos mijn emoties, overtuigingen en gedachten spiegelen, ik merkte ook aan ze hoe hoe het gesteld is met mijn subtiele levensenergie.

Subtiele levensenergie: het veld dat lichaam-emoties-geest-ziel verbindt. De energiestroom in dit veld kan verstoord raken door onverwerkte emoties, wat zich uit in problematische thema’s in het dagelijks leven of in fysieke klachten. De balans kan zich herstellen door healing « van buitenaf » of door bewustwording en persoonlijke groei. 

In contact met het paard

Ook energetische onbalans krijg je dus gespiegeld in het contact met een paard. Dat kan hij uiten in heel subtiele reacties, soms legt hij gewoon letterlijk zijn vinger (neus) op de “zere plek”.

Door geleide oefeningen – met ademhaling, beweging, liefdevolle aandacht, visualisatie, intentie – creëer je meer balans in je subtiele levensenergie, en zo ook in de lichamelijke- en levensgebieden waarmee dit deel van het veld verband heeft. Deze manier van zelfhealing door bewustwording heb ik geïntegreerd in mijn werkwijze als paardencoach. Ik noem het energetische paardencoaching.

Wat mag je meer doorvoelen?

In de paardencoachingweken die we hier geven en in de retraites op Borde Blanque ontwikkelen mensen meer gevoeligheid voor hun eigen energie en voor de signalen van het lichaam en de ziel. Veel draait om de vragen: waar mag jij meer aandacht (=energie) aan geven? Wat mag je meer doorvoelen? Wat wil zich ontvouwen als je naar de patronen in je leven kijkt? Eenvoudige energetische oefeningen zorgen voor meer stroming in wat vast zit en bewustwording van wat bij jou in de schaduw staat. En zie: het paard reageert anders op je. 

Deze wisselwerking is een verrijkend proces. Paarden laten je – zonder oordeel en belangeloos, puur vanuit hun sensitiviteit – zien waarin je mag groeien, vrijer kunt worden. Zo maak je je leven, je relaties en de wereld een stukje harmonieuzer.